میکروبیولوژی , ... لینک اطلاعاتinformation link/microbiology
فست فودها(مراکز تهيه غذای آماده)

شیوه های نامناسب در تغذیه و بحران سلامتی در جوامع ماشینی

پیشگفتار:

در جوامع ماشینی امروز کمبود زمان از مشکلات مشترک تمام افراد است. به همین دلیل است که روزانه شاهد گسترش شیوه های نوین زندگی در جوامع هستیم. گسترش فست فود ها و استفاده از غذاهای کنسرو شده روز به روز فزونی بیشتری یافته است که البته در خلال این تغییرات نکات مهمی نهفته است که سلامت افراد یک جامعه را به خطر می اندازد . استفاده از غذاهای آماده ، کنسرو شده و غداهایی که در فست فودها تهیه می شود باعث افزایش چشگیر بیماریهای متابولیسمی مانند دیابت ، آلرژیها و مسمومیتهایی با منشا عفونی می گردد . در این مقا له بر آن شدیم تا شما را با گوشه ای از این خطرات و پیشگیری از بروز آنها آشنا سازیم.

فست فودهاي مضر

براي نشان دادن اثرات مضر فست فودها بر سلامت انسان در سال 2004 ميلادي فيلم مستندي ساخته شد كه كارگردان اين فيلم در مدت يك ماه، هيچ چيز به جز فست فودهاي مك دونالد را نمي خورد و هيچ ورزش و فعاليتي انجام نمي داد. در پايان اين مدت او بسيار چاق شده و به بيماري هاي مختلفي نيز دچار شده بود.نتايج آخرين مطالعات دانشمندان نشان مي دهد، جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده هاي غذايي روزانه خود فست فود مي خورند، نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و ويتامين و مواد معدني كمتري دريافت مي كنند.يافته هاي جديد محققان نشان مي دهد جواناني كه به فست فود عادت دارند، با چاقي و مشكلات ناشي از آن دست و پنجه نرم مي كنند. نتايج يك مطالعه 15 ساله روي جواناني كه پا به سن گذاشته اند، نشان داد آنهايي كه در جواني فست فودها را به عنوان يكي از وعده هاي غذايي خود قرار داده بودند، چاق تر از ديگران هستند. تحقيقات ديگري نشان مي دهد، نوجواناني كه لاغرند نسبت به آنهايي كه چاق ترند، در يك رستوران فست فود بيشتر غذا مي خورند و اين نشان مي دهد توانايي بدن در مصرف كالري هاي اضافي به اينكه چقدر اضافه وزن داريم، برمي گردد. همچنين در مناطقي كه تعداد رستوران هاي فست فود كمتر است، بيماري هاي قلبي و عروقي كاهش مي يابد. برعكس در مناطقي كه مردم به غذاهاي فست فود عادت دارند، علاوه بر ارزش هاي غذايي اين غذاها، شيوع عادت هاي بد مانند پرخوري، كم تحركي و سريع غذا خوردن به اثرات مضر فست فودها بر سلامتي انسان مي افزايد.

نقش فست فودها در ابتلا به ديابت 

فست فودها يا غذاهاي آماده به علت اينكه حاوي مقدار زيادي چربي و مواد افزودني هستند مقدار زيادي كالري به بدن وارد مي‌كنند كه منجر به چاقي و زمينه ساز ابتلا به ديابت مي‌شوند. امروزه معيار و انگيزه تمايل افراد به غذا بر اساس نياز واقعي بدن نيست بلكه معيار انتخاب غذا را خوشمزه بودن آن مي‌دانند و از آنجا كه فست فود(همبرگر، چيز برگر، پيتزا و ...) به علت مواد افزودني و نمك فراواني كه دارند خوشمزه‌ترند، افراد تمايل بيشتري به مصرف آنها دارند. در گذشته افراد زمان بيشتري را صرف غذا پختن مي‌كردند و ضمن تحرك و فعاليت غذا را آماه مي‌كردند ولي امروزه مردم ضمن اينكه تحرك ندارند، غذاهاي آماده شده را بصورت غذاهايي چرب، خوشمزه و پركالري (فست فودها) به راحتي در دسترس آنها قرار مي‌گيرد. "فست فودها" به علت اينكه حاوي مقدار زيادي نمك هستند منجر به افزايش فشار خون كه يكي از عوامل خطر (ريسك فاكتورهاي) ابتلا به ديابت است مي‌شوند. با توجه به اينكه مقدار مصرف نمك در ايرانيها بسيار بالاست افزود بدن انسان در طول روز فقط به حداكثر ‪ ۵گرم نمك نياز دارد در حاليكه بيشتر مردم اين ماده را تا ‪ ۱۲گرم در روز مصرف مي‌كنند. اغلب غذاها و بخصوص فست فودها خواه ناخواه داراي مقادير بسياري نمك و به عبارتي "نمك مخفي" هستند افراد بايد از مصرف نمك اضافي خودداري كنند. حدود ‪ ۲۰درصد جمعيت كشور مبتلا به فشار خون هستند: فشار خون به عنوان يك عامل زمينه‌اي در ابتلا به ديابت همانند ديابت بيماري است كه "درد" ندارد و به همين خاطر بيشتر افراد از بيماري خود آگاهي ندارند و در بيشتر مواقع بصورت اتفاقي به بيماري خود پي مي‌برند. با توجه  به اينكه الگوهاي تغذيه‌اي غلط مهمترين علت افزايش ابتلا به ديابت است:تغذيه غلط، افزايش فشارخون و چربي خون بالا را به دنبال دارد كه همين عوامل از ريسك فاكتورهاي عمده ابتلا به ديابت به شمار مي‌روند. عواملي همچون سابقه فاميلي، سيگار كشيدن، سقطهاي مكرر، به دنيا آوردن نوزادان بالاي چهار كيلو و در معرض استرس مداوم قرار داشتن از ديگر عوامل ابتلا به ديابت است. با توجه  به اينكه فرهنگ تغذيه رايج در مردم نياز به تغيير دارد افزود: بايد اين آگاهيها به مردم داده شود كه نيازهاي تغذيه‌اي بدن شامل كربوهيدرات ها، پروتئين ها، چربيها و ويتامين‌ها به مقدار مورد نياز بدن و در فواصل منظم، بايد مورد استفاده قرار گيرد. در انتخاب غذا نياز بدن در مقايسه با خوشمزه بودن غذا بايد در اولويت قرار گيرد و افراد غذاهاي خوشمزه و پركالري را به صرف خوشمزه بودن آنها انتخاب نكنند.

علت اصلي ديابت اين است كه در بدن انسولين ساخته نمي‌شود و يا اينكه مقدار آن به قدري ناچيز است كه نيازهاي بدن را برآورده نمي‌كند. انسولين هورموني است كه از لوزالمعده (پانكراس) در جريان خون ترشح و وجود آن سبب ورود قند يا گلوكز موجود در بدن به سلول‌ها مي‌شود تا به عنوان انرژي مورد استفاده قرار گيرد. انسولين در حقيقت كنترل‌كننده ميزان گلوكزي است كه وارد خون مي‌شود. مهمترين مشكل يك بيمار مبتلا به ديابت استفاده و كنترل قند يا گلوكز است. اگر قند خون وارد سلول‌هاي بدن نشود در نتيجه ميزان قند در جريان خون افزايش مي‌يابد و در پي آن علايم ديابت ظاهر مي‌شود. ديابت عوارض مختلفي از جمله عوارض چشمي، نارسايي كليوي، عوارض عصبي، سكته مغزي، عوارض قلبي و قطع اعضاي بدن را به دنبال خواهد داشت. امروزه ديابت به عنوان يك معضل بهداشتي اجتماعي مطرح است كه فشار خون بالا، افزايش چربيهاي خون و سيگار كشيدن از جمله ريسك فاكتورهاي اين بيماري محسوب مي‌شوند. مطالعات گسترده حاكي از آنست كه با آموزش و به كارگيري ابزارهاي كنترلي و حمايتي مي‌توان تا حدود زيادي عوارض ناشي از اين بيماري را كاهش داد. انجمن ديابت ايران، سالانه  ۴۴دوره كلاس آموزش ديابت براي كودكان و نوجوانان مبتلا به ديابت، افراد ديابتي بزرگسال تحت درمان با قرص يا انسولين و همچنين افراد مبتلا به ديابت داراي فشار خون بالا برگزار مي‌كند. با توجه به  اينكه عوارض بيماري ديابت شامل عوارض زودرس و عوارض طولاني مدت است،: كوري چشم، معلوليت‌هاي ناشي از قطع پا، نارسايي‌هاي كليوي، سكته‌هاي مغزي و قلبي از جمله عوارض ديررس بيماري ديابت است.

مهمترين هدف از برگزاري دوره‌هاي آموزشي براي افراد مبتلا به ديابت اين است كه بيمار با تغذيه صحيح و كنترل بيماري خود، به مرحله عوارض ديررس بيماري نرسد. بيماران ديابتي بایستی در مصرف مواد غذايي خود دقت بيشتري داشته باشند و از استفاده از غذاهاي چرب و موادي كه قند خون را بالا مي‌برد، خودداري كنند. در دوره‌هاي آموزشي كه توسط انجمن ديابت ايران براي بيماران برگزار مي‌شود نكات مهم مراقبت از فرد مبتلا به ديابت آموزش داده مي‌شود. انجمن ديابت ايران از سال  ۱۳۶۷با هدف حمايت‌هاي درماني، آموزشي و رفاهي براي افراد مبتلا به ديابت در كشور ، شروع به كار كرد. يكي از پايه‌هاي اساسي و مهم در درمان بيماري ديابت "تغذيه صحيح" و استفاده از مواد غذايي بصورت منظم و تقسيم شده است.

"تغذيه صحيح صرفا به معناي عدم مصرف قند و شكر، برنج، سيب زميني و مواد نشاسته‌اي نيست، افزود: بدن انسانها قبل از هر چيز نياز به گلوكز دارد تا انرژي مورد نياز او تامين شود ولي اين نياز بدن بايد به نحو صحيح و با استفاده از مواد غذايي مختلف تامين شود. "      

تا پيش از كشف انسولين در سال ،۱۹۲۲تغذيه بيمار مبتلا به ديابت "گرسنگي" بود زيرا هر ماده غذايي مورد استفاده حاوي مقداري قند است و افراد از خوردن منع مي‌شدند. منظور از تغذيه صحيح در بيمار مبتلا به ديابت به معناي رژيم‌هاي غذايي سخت نيست بلكه منظور ما از عبارت "تغذيه صحيح" ترك عادت‌هاي نادرست غذايي است. بيمار بايد بداند مواد حاوي قند را بصورت حساب شده و تقسيم شده در طي روز مصرف كند و با رعايت يك نظم در رساندن مواد غذايي به بدن، با مشكلي مواجه نشود. با توجه به  اينكه "گلوكز" مهمترين ماده تامين‌كننده انرژي در بدن است،: چنانچه بيمار بطور كامل از مصرف مواد قندي منع شود و اين ماده مهم را مصرف نكند مجبور مي‌شود براي جبران اين كمبود به چربيها، پروتئين‌ها و گوشتها روي آورد كه مصرف اينگونه مواد هم منجر به بروز بيماري‌هاي قلبي و عروقي خواهد شد. همچنین: تغذيه سنتي ايراني با توجه به اينكه شامل مصرف مواد غذايي از جمله ميوه، سبزي و نان است، از آنجا كه حاوي مقدار زيادي فيبر است، بهترين شيوه غذايي براي كنترل بيماري ديابت محسوب مي‌شود. يكي ديگر از نكات قابل توجه در خصوص تغذيه صحيح در بيماران مبتلا به ديابت اين است كه بيمار از ساعت  ۸شب به بعد از غذاهاي پخته شده كمتر استفاده كند. .

جوانان وفست فود

فست فودها(FAST FOODS) يا "غذاهاي آماده"، غذاهايي هستند كه خيلي آسان و سريع تهيه مي شوند. اينكه چرا جوانان غذاهاي فست فود را ترجيح مي دهند، دلايل متفاوتي دارد. عده اي از جوانان معتقدند در دنياي امروز كه كار و تحصيل مجال آشپزي هاي طولاني سنتي را به آنها نمي دهد، فست فودها انتخاب هايي آسان و سريع هستند. همچنين اگر از منزل دور باشند و گرسنگي تمام قواي جسمي و فكري آنها را ضعيف كرده باشد، يك رستوران فست فود خيلي آسان و سريع به دادشان مي رسد. به علاوه ذائقه بسياري از جوانان به اين غذاها عادت كرده است و آن را لذيذتر از غذاهاي سنتي مي دانند. محيط گرم و جوان بعضي از اين رستوران ها نيز دليل ديگري براي جذب بعضي جوانان به اين رستوران هاست.

پيام هاي ديگران ()        link        یکشنبه ۱٩ آذر ۱۳۸٥ - علی اصغر واعظ زاده اسدی

link http://i30.tinypic.com/141trwm.jpg