میکروبیولوژی , ... لینک اطلاعاتinformation link/microbiology
فلور میکربی هوا ، بیماریهای شایع منتشره از طریق آب

انتشار میکروارگانیسم های بیماریزای در هوا

Airborne microorganisms 

مقدمه :

ذرات معلق در هوا از عوامل عمده واصلی در بروز بیماریهای تنفسی در انسانها مانند، انواع آلرژی ها ، آسم و عفونتهای تنفسی هستند. با منشا عوامل متعددی مانند  قارچها شامل اسپورهای قارچی موجود در هوا که البته از جمله بیماریهای مشترک بین گیاه و انسان محسوب گردیده و از طریق قارچهای ساپروفیت منتقل می گردد.

در طول یک عطسه ، میلیون ها ذره قطرات حاوی آب و مخاط با سرعتی معادل 200 مایل در ساعت (100متر برثانیه) در هوا به بیرون پرتاب می شوند. قطر این قطرات در ابتدا در حدود 10 تا 100 میکرومتر است اما این قطرات به سرعت خشک شده و به هسته هایی با قطر 1تا4 میکرومتر تبدیل می گردند که حاوی ذرات ویروسی و میکروبی از فبیل باکتریها است. به طور عمده مطلب بالا بیانگر این موضوع می باشد که بسیاری از بیماریها از طریق انتقال به وسیله هوا به سرعت در میان انسانها شایع می گردد. 

 تعدادی از بیماریهای شایع که از این طریق سرایت میکنند در جداول زیر آورده شده است.        جدول شماره 1:

برخی از بیماریهای عمده در جوامع انسانی که از طریق تماس فرد به فرد و توسط استنشاق ذرات عفونی در هوا منتقل می گردد

بیماریهای ویروسی
نام گونه ویروسی در گیومه ذکر گردیده است))
بیماریهای باکتریایی( نام گونه باکتری در گیومه ذکر گردیده است)
Chickenpox (Varicella)آبله مرغان                                        Whooping cough (Bordetella pertussis)            سیاه سرفه
Flu (Influenza)                                                آنفولانزاMeningitis (Neisseria species)مننژیت                               
Measles (Rubeola)                                         سرخکDiphtheria (Corynebacterium diphtheriae)           دیفتری
German measles (Rubella)سرخک آلمانی                         Pneumonia (Mycoplasma pneumoniae, Streptococcus species)ذات الریه                                          
Mumps (Mumps)اوریون                                                    Tuberculosis (Mycobacterium tuberculosis)سل             
Smallpox (Variola)                                       آبله انسانی 

 

برخی دیگر از بیماریها به شکل اکتسابی توسط استنشاق ذرات آلوده از منابع محیطی و نه از طریق تماس شخص به شخص سرایت میکنند.

جدول شماره 2:

 
بیماری( نام گونه بیماریزا در گیومه ذکر گردیده است)منبع بیماری
Psittacosis (Chlamydia psittaci)Dried, powdery droppings from infected birds (parrots, pigeons, etc.)
Legionnaire's disease (Legionella pneumophila)Droplets from air-conditioning systems, water storage tanks, etc., where the bacterium grows.
Acute allergic alveolitis (various fungal and actinomycete spores)Fungal or actinomycete spores from decomposing organic matter (composts, grain stores, hay, etc.)
Aspergillosis (Aspergillus fumigatus, A. flavus, A. niger)Fungal spores inhaled from decomposing organic matter
Histoplasmosis (Histoplasma capsulatum)Spores of the fungus, in old, weathered bat or bird droppings
Coccidioidomycosis (Coccidioides immitis)Spores in air-blown dust in desert regions (Central, South and North America) where the fungus grows in the soil

 

            بیماریهای متنشره شایع از طریق آب :

·        بیماریهای باکتریایی شایع  منتشره از طریق آب  : بیماریهایی مانند وبا ، حصبه یا تیفویید ، اسهال باسیلی ، اسهال مسافرتی ، لپتوسپیروزیس ،

·        بیماریهای پروتوزوئری شایع  منتشره از طریق آب  : 

 آمیبییاز روده ای ، اسهال آمیبی ، ژیاردیازیس

·        بیماریهای ویروسی شایع  منتشره از طریق آب   

گاستروانتریت ، هپاتیت ، پولیو ( مننژیت ، فلج معدی ، فلج اطفال ) ، آکوویروس ها

·        بیماریهای کرمی  شایع  منتشره از طریق آب  : 

شیستوزومیازیس یا بیلهارزیازیس ، درماتیت شیستوزومی ، آسکاریازیس ، آکی نوکوکوس ( کیست هیداتیک‌) تب گینه ، و بیماری های ناشی از کرم های قلابدار

پيام هاي ديگران ()        link        ۱۳۸٧/٢/٩ - علی اصغر واعظ زاده اسدی

سالمونلا

†      سالمونلا و سلامت مواد غذاییسالمونلا سالیانه بیشترین گزارش های مربوط به عامل بیماریهای غذایی را به خود اختصاص داده است . به گزارش (CDC) آزمایشگاه مرجع باکتری های روده ای و مرکز کنترل بیماریهای آمریکا از سال 1989 تا کنون یک میلیون مورد آن در ایالات متحده گزارش شده است وچون بسیاری از عفونتهای گوارشی گزارش نمی شوند تخمین زده می شود این تعداد به بیش از دو میلیون نفر برسد  ثبت شده است . †      سالمونلا چیست ؟ خانواده سالمونلا بیش از 2300 سرو تیپ از باکتری ها را شامل می شود که ارگانیسم های کوچک تک سلولی هستند که تنها با میکروسکوپ قابل مشاهده اند . دوگونه از آنها به نامهای "سالمونلا انتریتیدیس" و "سالمونلا تیفی موریوم تقریبا "نیمی از عفونت های سالمونلایی در جامعه را شامل می شوند . †      بیماریهای ناشی از سالمونلا کدامند ؟باکتری سالمونلا عامل بیماریهای مختلفی مانندحصبه، سالمونلوزیس و گاستروانتریت است. حصبه تنها از انسان به انسان قابل سرایت است و برخی از افراد در دوران نقاهت تا یکسال این باکتری را دفع می کنند. ارگانیسم در کیسه صفرا باقی می ماند و مخزن بیماری تلقی می کردد . اما درمورد بیماری سالمونلوزیس بسیاری از حیوانات بدون اینکه علایمی دال بر آلودگی با سالمونلا را نشان دهند حامل این باکتری اند و می توانند انسان را آلوده کنند .  سالمونلا در دستگاه گوارش حیوانات و انسان ها ساکن می شود . باکتری سالمونلا بیش از یک صد سال است که به عنوان عامل بیماری شناسایی شده است . سالمونلا توسط دانشمند آمریکایی به نام دکتر دانیل ای سالمون شناسایی گردید . †      حصبه یا تب تیفویید چیست ؟  عامل آن باکتری به نام سالمونلاتیفی (Salmonella typhi) می باشد. میکروب در اثر خوردن آب آلوده به مدفوع یا ادرار انسان عفونی وارد بدن می شود و چون این میکروب به همین وسیله نیز از بدن بیمار خارج می شود می تواند توسط دست ناقلینی که در تهیه و توزیع میوه ها و سایر غذاها دخالت دارند آب و غذا را آلوده می کند. یکی از بزرگترین درگیری هایی که در این ارتباط اتفاق افتاده ٰ ابتلای 80 نفر توسط یک زن ناقل در سال 1981  بوده است. وی تهیه کننده غذای رستورانی در سان انتونیوی آمریکا بود .منبع دیگر عفونت، خوردن صدف و حلزون آبهای آلوده است.سروتیپ سالمونلا تیفی موریوم تنها در انسان سازگری یافته است لذا تنها ناقلین انسانی منشا این ارگانیسم هستند †      سالمونلوزیس چیست ؟  مانند آنچه در بیماری حصبه دیده می شود آب و غذاهای آلوده از راههای انتقال عفونت های سالمونلایی هستند اما بر خلاف بیماری حصبه که در آن انسان تنها ناقل بیماری می باشد حیوانات آلوده و محصولات حیوانی مانند گوشت و محصولات لبنی منشا اصلی ارگانیسم (Salmonella. pullorum ) هستند . بدین ترتیب سالمونلوزیس یا عفونت سالمونلایی به واسطه مصرف فرآورده های دامی آلوده به باکتری سالمونلا و در نتیجه ورود آن به بدن رخ می دهد .  البته گرچه مصرف مواد غذایی آلوده معمول ترین راه ورود سالمونلا به بدن است اما این باکتری از طرق دیگر مانند لمس مواد آلوده نیز قابل سرایت است . †      چگونه سالمونلا مواد غذایی راآلوده می کند ؟سالمونلا قادر به رشد در تمام مواد غذایی است و البته گوشت قرمز ؛ گوشت ماکیان ، غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو ، تخم مرغ و به ویژه محصولات لبنی را بیشتر آلوده می کند . با اینحال به همان اندازه که قدرت آلوده کردن مواد دامی را دارد  سبزیجات و میوه ها مانند حبوبات و گندم ، آب پرتقال ، طالبی را نیز آلوده می کند . چنانچه مواد غذایی به سالمونلا آلوده شوند طعم و مزه آنها تغییر نمی کند و همچنین بو و ظاهر غذا تغییر نمی یابد و بدین لحاظ هیچگاه از روی شاخص هایی مانند طعم و مزه نمی توان به سلامت ماده غذایی مطمئن بود.†      علایم شایع عفونت های سالمونلایی عفونت سالمونلا ممکن است به یکی از سه شکل بالینی گاستروانتریت خود محدود شونده ، سپتی سمی  همرا با ضایعات موضعی و یا یک تب روده ای مانند بیماری حصبه یا تب تیفویید بروز کند .     †      علایم گاسترو انتریتناشی از مسمومیت غذایی است  ک عفونت روده بزرگ را در پی دارد . علایم شایع 18 تا 48 ساعت پس از  ورود باکتری به بدن بروز می کند که عبارتند از اسهال ، تب ، درد شکم . این بیماری خود محدود شونده است و پس از 2 تا 5 روز تخفیف می یابد .  †      علایم حصبه (تب تیفویید) شدیدترین شکل تب روده ای است که توسط سروتیب تیفی ایجاد می شود . در اولین هفته عفونت  علایم بیماری شامل : کاهش سطح هوشاری ، تب ، ضعف عمومی ، بی حالی درد و کوفتگی عضلانی می باشد . یبوست بیش از اسهال دیده می شود . در هفته دوم شکم بیمار حساس به لمس شده و لکه های رز مانندی روی شکم ظاهر می شوند . بیمار حال عمومی بسیار بدی دارد تب بیمار بالا است و هذیان گویی مشاهده می شود و سپتی سمی و عفونت زدرخت صفراوی اتفاق می افتد . اسهال بعد از 2 تا 3 هفته از شروع بیماری رخ می دهد که باعث آلودگی مجدد روده ها به واسطه دفع ارگانیسم از کیسه فرا می شود . بعد از گذشت سه هفته بیمار کاملا ضعیف است اما چنانچه عارضه مهمی مانند خونریزی شدید و زخم روده اتفاق نیفتد بهبودی تدریجی حاصل می شود  . با اینحال 20 درصد بیماران عود مجدد بیماری را تجربه می کنند . †      علایم سپتی سمی (عفونت خون )سپتی سمی سالمونلایی طولانی و باعلایمی مانند تب ، لرز ، بی اشتهایی و کم خونی همراه است .†      ناقلین : ناقلین سالم کسانی هستند که عامل بیماری در قسمتی از بدن باقی می ماند و از راه دستگاه گوارش دفع می شود اما خود شخص را مبتلا نمی کند معمو لاً این افراد خانم های چاق بالای 50 سال که مبتلا به سنگ کیسه صفرا هستند می باشند چون عامل بیماری در کیسه صفرا میتواند به حیات خود ادامه دهد.†      کنترل و پیشگیری :پیش گیری از سالمونلا مستلزم رعایت استانداردهای بهداشتی آب و نگه داری و پخت مناسب غذا است . کنترل ناقلین ، کلرینیزه کردن آب و دفع صحیح مواد فاضلاب تعداد موارد ابتلای به بیماری حصبه را بشدت کاهش می دهد . باکتری سالمونلا برای زنده ماندن و رشد نیازمند رطوبت و درجه حرارت مناسب است .    درجه حرارت های پایین تر از 40 درجه فارنهایت موجب توقف رشد باکتری می شوند و درجه حرارت های بالاتر از 104 درجه فارنهات باکتری را می کشند . این مسئله در تهیه مواد غذایی اهمیت بسیار زیادی دارد . حفاظت سطوح مختلف ظروف تهیه مواد غذایی برای پشگیری از ابتنلا به این بیماری نیز بسیار مهم است . اگر از همان تخته هایی که برای خرد کردن گوشت استفاده می شود برای تهیه سالاد استفاده کنیم موجب آلودگی سالاد توسط ارگانیسم ها خواهد شد . و بایستی توجه داشته باشید که حتی شسشو نیز به علات اینکه معمولا تخته های اینچنین ردارای سطوح فرورفته زیادی می  باشند موجب برطرف شدن آلودگی باکتریایی نخواهد شد .    غذاهایی که در آنها از فرآورده های حیوانی استفاده می شوند چنانچه کامل نپخته باشند از قبیل گوشت ، مرغ ، شیر و محصولات لبنی ، تخم مرغ و غذاهایی دریایی مانند میگو و ماهی و همینطور میوه ها و سبزیجات می توانند حامل این باکتری باشند . نکته بسیار مهم این است که غذاهای خام مانند میوه ها و سبزیجات نیز چنانچه آلوده باشند و در مجاورت مواد غذای پخته شده قرار گیرند می توانند باعث آلودگی شوند در نتیجه هیچگاه مواد غذایی خام و نشسته را نبایستی در کنار مواد غذایی پخته شده و آماده مصرف نگهداری کرد . همچنین گرم کردن و مجدد فریز نمودن مواد غذایی به دفعات می تواند باعث رشد این باکتری در مواد غذایی و آلوده شدن آنها بشود . †       تشخیص بیماری:با انجام آزمایش خون، ادرار و کشت آن و دیدن عامل بیماری در یکی از موارد فوق الذکر و همچنین شرح حال بیمار و بررسی علائم مخصوصاً دیدن لکه های صورتــی می تواند مکمل آزمایشات شده و در تشخیص قطعی راهنمای خوبی باشد.

پيام هاي ديگران ()        link        ۱۳۸٧/٢/۸ - علی اصغر واعظ زاده اسدی

link http://i30.tinypic.com/141trwm.jpg